De Vloerenman
4,7 / 5
(75 waarderingen)
De Vloerenman logo

Hoe legt u een visgraat vloer?

Visgraat vloer leggen

Heeft u gekozen voor visgraat houtlook tegels in uw woning? Dan is de volgende stap om de tegels te leggen. Bij de Vloerenman heeft u de optie om door ons de tegels te laten leggen of om ze zelf te leggen. Laat u ze door ons leggen? Dan hoeft u zich nergens meer zorgen om te maken. Legt u ze zelf? Dan vertellen we u graag hoe u de tegels in een visgraat patroon legt.

Volg ons stappenplan om zelf een prachtige visgraat vloer te leggen.

Stappenplan visgraat vloer leggen

In onderstaand stappenplan leggen we u uit hoe u zelf het beste de visgraat tegels kunt leggen. Een aantal tips hierbij zijn:

  • Woont u in een appartement? Controleer dan voor de zekerheid of u een geluidsabsorberende ondervloer nodig heeft.
  • Maak de ruimte stofvrij

Stap 1: Zorg voor een egale ondervloer

Wanneer u ervoor kiest om een keramische tegelvloer te leggen, heeft u een egale ondervloer nodig. Is dit niet het geval? Breng dan een laag egalisatiecement aan. Zorg ervoor dat deze voldoende gedroogd is, voordat u begint met het leggen van de tegels. Bekijk de gebruiksaanwijzing van de egaline om te zien hoelang dit duurt.

Stap 2: Maak een legplan met bijvoorbeeld de legrichting

Voordat u aan de slag gaat met het aanbrengen van de lijm en het maken van een startpunt, is het belangrijk om een legplan op te stellen. In dit plan van aanpak brengt u precies in kaart hoe de tegels komen te liggen. Omdat u keramische tegels aanbrengt met lijm, is het belangrijk om ze in één keer juist te leggen.

We adviseren dan ook om voorafgaand aan het aanbrengen van de lijm, de tegels proef te leggen. Zo krijgt u een goed beeld van hoe het visgraat patroon komt te liggen.

Stap 3: Maak een starterspunt

Om een visgraat patroon te leggen met onze keramische tegels, is het verstandig om een starterspunt te maken en dat te kopiëren over de hele breedte. Een starterspunt maakt u door twee linker en drie rechter planken bij elkaar te plaatsen.

Om ervoor te zorgen dat u een nette hoek creëert, breekt u het overtollige stuk tegel af. Teken allereerst de hoek af op de tegel en breek hem vervolgens netjes met de snijmachine. De starterspunten legt u in de lengte tegen de wand aan. Past dit? Ga dan door naar de volgende stap.

Stap 4: Breng de lijm aan

Maak tegellijm aan volgens de gebruiksaanwijzing. Breng hem met een troffel aan op de ondergrond en verdeel de lijm gelijkmatig met een gekartelde lijmkam. Breng vervolgens ook lijm aan aan de onderzijde van de visgraattegel. Gebruik hiervoor de vlakke kant van de lijmkam.

Druk vervolgens de tegel stevig in de lijm. Ligt de tegel? Dan brengt u een voegkruisje aan in de hoek. Die zorgt ervoor dat u ruimte overhoudt voor de voegen. De volgende tegel legt u in de andere hoek van dit voegkruisje.

Stap 5: Leg de tegels in een visgraat patroon

De volgende stap is om de visgraat tegels te leggen. Werk vanuit het starterspunt, aan de wand tegenover de deur. We adviseren om tegenover de deur te beginnen, omdat tegellijm over het algemeen minimaal 2 uur nodig heeft om te drogen voordat u er weer overheen mag lopen. Let op dat u een visgraat patroon aanhoudt.

Als eerste legt u de linker planken, vervolgens de rechter planken. Blijf dit om en om doen. Voor de hoeken van de ruimte is het hoogstwaarschijnlijk nodig om de tegels nog iets bij te knippen, zodat u de hele vloer kunt vullen.

Stap 6: Breng de voegen aan

Voordat u de voegen kunt aanbrengen, moet u de lijm eerst 24 uur lang laten uitharden. Vervolgens brengt u met een rubberen spaan het voegmiddel aan in de ruimte tussen de tegels. Zodra u de tegels gevoegd heeft, is het belangrijk om de vloer af te sponzen. Gebruik hiervoor een vochtige spons. U haalt hiermee residu weg en u verwijdert een eventuele waas op de tegels.

Stap 7: Dweil de volgende dag de visgraat vloer nog een aantal keer

Nadat de vloer klaar is, moet u de dag erna nog een paar keer de vloer goed dweilen. Zo weet u zeker dat u al het voegresidu verwijdert. Wacht wel tot de voegmortel echt uitgehard is, zodat u niet de net geplaatste voegen weer wegveegt.

Ons aanbod met visgraat tegels

Heeft u nog geen visgraat tegels? Bekijk dan ons aanbod.

Laat een visgraat vloer leggen door de Vloerenman

Heeft u liever dat wij het leggen van de visgraat tegels oppakken? Geef dit dan aan bij de bestelling van uw tegels. We plannen graag een dag in om uw tegels in een visgraat patroon te komen leggen.

Heeft u nog vragen?

Ervaart u problemen tijdens het leggen van de visgraat tegels of heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag verder. Bel 030 687 3487 of vul ons contactformulier in. Uiteraard bent u ook van harte welkom in onze showroom in IJsselstein om u vragen te stellen of om een staal mee te nemen.

Over de Vloerenman

De Vloerenman verzorgt al sinds 1999 complete tegelvloeren. We verkopen de vloertegels, leggen ze in uw woning en wanneer gewenst installeren we zelfs uw nieuwe vloerverwarming. We verzorgen uw hele vloer, zodat u zich kunt focussen op andere zaken.

We verkopen niet alleen tegels, we verkopen complete vloeren.

Showroom openingstijden

Maandag
Gesloten
Dinsdag
10:00 – 17:00
Woensdag
10:00 – 17:00
Donderdag
10:00 – 17:00
Vrijdag
10:00 – 17:00
Zaterdag
10:00 – 17:00
Zondag
Gesloten

Adres- en contactgegevens

De Vloerenman
IJsselstraat 10-12
3401 DK IJsselstein

030 687 34 87[email protected]

Sitemap Privacy- en cookieverklaring Algemene voorwaarden

Start chat
Heeft u een vraag?
Hallo, hoe kunnen wij u van dienst zijn?