4,7 / 5
(75 waarderingen)
De Vloerenman logo

Houtlook tegels leggen: zo doet u dat

Heeft u gekozen voor een houtlook tegel die perfect past in uw interieur? De volgende stap is dan om de tegels te leggen en er een echte vloer van te maken, waar u uw hele leven plezier van heeft.U heeft bij de Vloerenman keuze om de bestelde tegels te laten leggen door onze vakmannen of om ze zelf te leggen. Bent u een handige doe-het-zelver en houdt u wel van een uitdaging? Dan is het leggen van vloertegels een leuke klus. Bedenk wel dat het leggen van een keramische houtlook vloer veel precisie en aardig wat tijd vereist. Nog geen ervaring met het leggen van tegels? Volg ons 8-delige stappenplan en realiseer helemaal zelfstandig een prachtige houtlook vloer.

 

Wat heeft u allemaal nodig voor de aanleg?

Als u van plan bent uw eigen vloer te leggen, heeft u deze spullen nodig:

Hieronder vindt u meer informatie over de materialen en gereedschappen die u zeker nodig heeft bij het leggen van houtlook tegels.

Voorstrijkmiddel

Het eerste wat u nodig heeft om uw nieuwe tegels goed te laten hechten aan de bestaande ondergrond, is voorstrijkmiddel. Hiermee brengt u een laag aan waar de tegellijm zich makkelijk aan kan hechten. Tevens bindt het eventueel overgebleven stof af, waardoor de hechting word geoptimaliseerd.
Er zijn 2 soorten voorstrijkmiddel:
1. Voor niet zuigende ondergronden zoals bestaande tegelvloeren
2. Voor zuigende ondergronden (cementdekvloeren en betonvloeren)
De meeste voorstrijkmiddelen zijn wit van kleur, maar ook gekleurde zijn heel normaal.

Tegellijm

Door poederlijm en water in de juiste verhouding te mixen met een mortelmixer in een speciekuip krijgt u een sterke lijm die perfect is voor keramisch parket. Ook dit kunt u bij ons bestellen.

Voeg-, reinig- en kitgereedschap

Voor een mooie afwerking van uw nieuwe vloer heeft u het juiste gereedschap nodig. Schaf daarom goede kwaliteit voeg-, reinig- en kitgereedschap aan. Deze gereedschappen heeft u in ieder geval nodig:

 • Voegspaan
 • Inwasemmer
 • Voegsponzen
 • Kitspuit

Tegelreiniger

Zijn de tegels gevoegd en gesponsd? En is het voegsel uitgehard na ongeveer 24 uur? Dan kunt u de tegels schoonmaken. Er blijft namelijk altijd een dun laagje voegsel achter op de tegels.

Tegelsnijder of tegelzaagmachine

Om uw tegels netjes te kunnen zagen of snijden, adviseren we u om gebruik te maken van een tegelsnijder, tegelzaagmachine of slijptol. Belangrijk is dat u een goed diamantblad op de zaagmachine of slijptol zet. Hierdoor zaagt u netter. Heeft u niet het gereedschap in huis om de keramische tegels te zagen? Huur dan een slijptol of tegelsnijder bij uw dichtstbijzijnde bouwmarkt.

Tegelclips en tegelkeggen

Om de houtlook tegels tijdens het leggen uit elkaar te houden en op gelijke hoogte te plaatsen, heeft u genoeg clips en keggen nodig. Deze hulpmiddelen zorgen ervoor dat de tegels op hun plek blijven liggen terwijl de tegellijm droogt. Nadat de lijm is gedroogd, kunt u de keggen verwijderen en eventueel hergebruiken. De clips kunt u afbreken en laten liggen onder de vloertegels.

Voegmiddel

Nadat u de tegels op de ondervloer gelijmd heeft, is het verstandig om pas de volgende dag te gaan beginnen met het afvoegen.
Gebruik voor het voegen van de tegels een kleur die past bij de look van de nieuwe vloer. Door te voegen maakt u de vloer geheel waterdicht.

Tegelkit

Met tegelkit werkt u de randen en naden die zijn ontstaan mooi af en zorgt u ervoor dat de vloer goed aansluit op de wanden. Maak gebruik van een kit die past bij de kleur van de gekozen tegels.

Met de bovenstaande materialen gaat u makkelijker en sneller door de stappen heen, garandeert u een mooi eindresultaat en blijven de vloertegels stevig op hun plek zitten.

 

8-delige stappenplan voor het leggen van houtlook tegels

Door de volgende 8 stappen nauwkeurig te volgen, plaatst u de keramische tegels gegarandeerd op de juiste manier en geniet u in no time van een chique houtlook vloer. Bij elke stap leggen we u precies uit wat u moet doen.

Stap 1: maak de ruimte stofvrij en egaliseer de ondergrond

 • De vloer moet zo gelijk en egaal mogelijk zijn voor de aanleg.
 • Haal oneffenheden weg.
 • Hiermee voorkomt u dat de nieuwe vloer hoogteverschillen krijgt.
Maak de ruimte stofvrij en egaliseer de ondergrond
Bestrijk de grond met voorstrijkmiddel

Stap 2: bestrijk de grond met voorstrijkmiddel

 • Zorg ervoor dat de ondergrond helemaal schoon en vetvrij is.
 • Door de ondergrond te behandelen met een voorstrijkmiddel, maakt u hem ruwer.
 • Hierdoor kan de tegellijm beter hechten aan de ondergrond.

Stap 3: breng de eerste rij tegellijm aan

 • Voorzie de ondergrond van tegellijm.
 • Gebruik een tegelkam om de lijm gelijkmatig te verdelen.
 • Om een optimale hechting van de keramische vloerdelen te garanderen, kunt u ook op de tegels lijm aanbrengen (buttering-floating-methode).
Breng de eerste rij tegellijm aan

Leg de eerste rij tegels en plaats tussen elke tegel een clip en keg

Stap 4: leg de eerste rij tegels en plaats tussen elke tegel een clip en keg

 • De clips zorgen ervoor dat de voegen overal even breed zijn en de tegels ook allemaal op dezelfde afstand van elkaar liggen.
 • De keg schuift u in de opening van de clip, waardoor de desbetreffende tegel naar dezelfde hoogte wordt getrokken als de andere tegels. Druk de keggen in de clips goed aan met een tang.

Stap 5: betegel de gehele vloer

 • Herhaal stap 3 en 4 voor de betegeling van de gehele vloer.
 • Gebruik de tegelsnijder of een zaagmachine om overal de juiste afmeting tegels te krijgen.
 • Als u keramische houtlook tegels koopt, dient u met ongeveer 5-10% snijverlies rekening te houden.
Betegel de gehele vloer
Voorzie de tussenruimtes van voegmiddel

Stap 6: voorzie de tussenruimtes van voegmiddel

 • Nadat de vloer op zijn plek ligt en de lijm is uitgehard (na minstens 24 uur), kunt u de keggen verwijderen.
 • De snelste manier om ze weg te halen, is door er tegenaan te schoppen. De clip breekt dan ook meteen op de zwakste plek af. De keggen kunt u opnieuw gebruiken.
 • Strijk nu het voegmiddel over de tegels en voegen.

Stap 7: reinig de tegels

 •  Als het voegmiddel droog is, is het belangrijk om de tegels zo snel mogelijk te reinigen. Gebruik hiervoor een speciale tegelreiniger.
 • Hoe langer u wacht met het weghalen van de sluier over de tegels, hoe moeilijker het wordt.
Reinig de tegels
Kit de ruimte tussen de muur en vloer dicht

Stap 8: kit de ruimte tussen de muur en vloer dicht

 • De laatste stap is het kitten van de ruimte tussen de vloer en de muur.
 • Met een waterdichte kit zorgt u ervoor dat er geen vocht onder de vloer kan komen.
 • Uw vloer is nu klaar voor gebruik. Geniet ervan!

 

Houtlook tegels inclusief leggen

Al sinds 1999 leggen we bij de Vloerenman de mooiste keramische vloeren met een houten uitstraling. Onze klanten zijn altijd enorm blij als ze erachter komen dat we niet alleen de hoogste kwaliteit vloertegels leveren tegen scherpe prijzen, maar dat we ook een professionele legservice bieden.

We nemen de levering en aanleg van uw vloer volledig uit handen, waardoor u zich hier geen zorgen om hoeft te maken. De Vloerenman ontzorgt u compleet!

Bezichtig en bestel uw houtlook vloer bij de Vloerenman

Heeft u een vraag over het leggen van uw houtlook tegels? Schroom dan niet en neem contact op via 030 687 3487 of [email protected]. Heeft u nog geen tegel uitgekozen voor uw nieuwe vloer? Maak dan een afspraak en kom langs in onze showroom in IJsselstein. Hier wordt u persoonlijk geholpen en vindt u gegarandeerd een vloer die perfect past in uw interieur.

 

Over de Vloerenman

De Vloerenman verzorgt al sinds 1999 complete tegelvloeren. We verkopen de vloertegels, leggen ze in uw woning en wanneer gewenst installeren we zelfs uw nieuwe vloerverwarming. We verzorgen uw hele vloer, zodat u zich kunt focussen op andere zaken.

We verkopen niet alleen tegels, we verkopen complete vloeren.

Showroom openingstijden

Maandag
Gesloten
Dinsdag
10:00 – 17:00
Woensdag
10:00 – 17:00
Donderdag
10:00 – 17:00
Vrijdag
10:00 – 17:00
Zaterdag
10:00 – 17:00
Zondag
Gesloten

Adres- en contactgegevens

De Vloerenman
IJsselstraat 10-12
3401 DK IJsselstein

030 687 34 87[email protected]

Sitemap Privacy- en cookieverklaring Algemene voorwaarden

Start chat
Heeft u een vraag?
Hallo, hoe kunnen wij u van dienst zijn?